onsdag 4. januar 2012

Min aller første Vivienne Kåpe, med forbedringspotensiale

Okei, her må jeg tømme litt frustrasjon, litt stolthet, litt lykke og litt rådløshet, også håper jeg på litt hjelp av trofaste DU underveis til neste kåpe, eller neste der igjen, eller kanskje jeg ikke er fornøyd før etter 7 kåper…

… hvis jeg orker å sy så mange mislykka kåper da… HYL!

DSC_1003

Det startet vel egentlig med en drøm, da jeg hvinte av fryd over min kjære JUBELs alvekåper. Da hun begynte å sy dem kjente jeg at hun hoppet 7 mil frem i mulighetenes marker.. hun er SÅ flink!!
Dette er kåper som oser kreativitet, kunnskap og ikke minst så blir jeg overlasset med inspirasjon hver gang jeg ser dem.
Jeg ville også lage!!

Men, så er det noe med det å la seg inspirere, men ikke kopiere… og uten mønster (for lage ett helt kåpemønster på egenhånd.. nei, så flink har jeg ikke blitt enda) var det heller vanskelig å sette igang.. og veslemor på 5 sto der da, uten kåpe.

Det var da jeg oppdaget at fineste Kreativ i Lyngdal jo hadde ett supernydelig mønster.
Jeg hoppet i det og bestilte Snittmønster Vivienne fra Kreativ, ett fantastisk inspirerende mønster som anbefales til alle som ønsker å gi en liten pike en drømmekåpe.
Masse inspirasjonsbilder, god forklaring og enorme muligheter… som jo er der jeg er nå… finne MINE muligheter…

Egentlig elsker jeg utfordringer, uansett hvor frustrert man måtte være underveis.

Jeg tegnet, klippet og funderte.
Rotet i stoffboksene (for nope, man har ikke fått opp hyller enda), og det er jammen ikke lett å få en oversikt, så man endte da opp med det beste der og da: Grønn og brun Crimplin fra Fretex, brun fleece fra S&S og brun ribb fra samme sted.
Knappene er også fra S&S og glidelåsen er gjenbruk fra en gammel utslitt jakke.

Det jeg ikke hadde beregnet var at Crimplinstoffet rullet seg sammen som en nybakt lefse og levde en smule mer enn jeg skulle ønske… det var vanskelig å få det til å ligge i ro.
Når da både den og fleecen er elastiske, var det også vanskelig å få kåpa til å se pen ut på en henger… den ser jo både skjev og rar ut..
Heldigvis er den pen på veslemor som eier den, i det minste…

DSC_1012

I følge mønsteret skulle ermene være uten ribb, og i ett helt stykke.
Jeg ønsket å gjøre den til min, så godt det lot seg gjøre med mønsteret som utgangspunkt.
Jeg kuttet derfor ermet og skjøtet på litt brun crimplin fra resteboksen, samme stoff ble brukt i hetten for å dele opp fargene litt. Sånt liker jeg nemlig godt.
Ribb i ermet er også en slager hos meg, da jeg liker effekten den gir, pluss at den også gir kåpen en veldig lang levetid.

DSC_1004
I mønsteret skulle det være en avlang, rund lapp på hvert erme. Det likte ikke jeg, så isteden fikk ermene en gigantisk stjerne i fleece, både for å ta igjen foret, og for å gi struktur som jo er litt spennende.
Jeg er også glad i overdimensjonerte applikasjoner, så denne detaljen ble gøy.

I mønsteret var det også tegnet opp lommer i front. En snerten detalj, som jeg egentlig er litt usikker på om jeg liker.
Mulig det er fordi jeg har brukt stoffer med stretch, men jeg syns ikke de lå så fint på plass, samt at forstoffet, her fleece, nok ble litt tykt og kom frem ved stikningene.. ikke heeeelt bra, men håkkei… neste gang…

Lommen virker i det minste! Jippi!!

DSC_1002

En knapp på hetten for å ta opp hvitfargen var ett must.
Beslaget i ryggen likte jeg igrunnen godt. Men ryggen ble veldig flat og rar og STOR til min tynne spire av en datter.
Jeg så derfor behov for å gjøre den smalere.
Jeg flyttet beslagene litt ut på hver side og sydde dem fast enda en gang, da ble det fine faller/lange rynker på hver side, som ser skjeve og rare ut på bilder, men som altså er pene in real.. hehe..

Splitten bak er originalt etter mønster, og ganske festlig syns jeg.

DSC_1008

Da jeg skulle sy i glidelåsen fikk jeg helt, totalt jernteppe.
Hvordan sy glidelås i foret jakke.. liksom?

For JA, jeg har gjort det før, med bra resultat, bare se HER.
Men denne gangen sviktet hukommelsen HELT.
Når kåpen er lukket, ser det altså bra ut:

DSC_1005

Men når jakken er åpen, ser du helt klart lidelsen….
Men pytt pytt.. det ble rar innside, eller ingen kåpe. Jeg valgte rar innside.

DSC_1014


Okei, så over til spørsmål:
- Hvordan sy glidelåsen innimellom for og ytterdel, og samtidig få dem helt nøyaktig når kåpa er vrengt? Jeg skal gruble på min neste kåpe, hvis jeg ikke kjører knapper på den.. fniiis…
Men ett lite stalltips hjelper kanskje, slik at mine små grå våkner til liv igjen. For jeg har jo gjort dette før… haha… håpløst!

- Jeg ønsker  gjøre jakken annerledes i front. Syns den er litt uformelig og lommene er rare.
Vurderer å droppe lommmene og heller kjøre applikasjoner eller stoffdeling der, for å få ett annerledes inntrykk og litt mer meg?
Hva syns du? Kanskje lommene faktisk ser bra ut om jeg bruker bare stumme stoffer?

- Hvordan gjøre kåpa enda mer feminin?

I ettermiddag skal jeg ta actionbilder av Vesla i kåpa si. For HUN er superfornøyd nemlig. Og noe mer enn det kan man vel strengt tatt ikke ønske seg. Smilefjes som blunkerKåpa har forresten fått navnet: “Pretty funny”

Hva er din utfordring i dag?
Jeg er i gang med en ny kåpe, i cord og stum bomull.

12 kommentarer:

sjeroks sa...

Fyflate søta, så flink du er:D den ble rett og slett helt fantastisk nydelig:D du er helt rå:D

Shamu sa...

Å tusen takk sjeroksen min!!!
Den varmet her jeg sitter i all min håpløshet og skuler på kåpa... haha...

Klem klem klem

Tone sa...

Du er knall flink Anita:)
Kåpa var rålekker,ja det er gøy og sette sitt eget preg på den :)

Wenche/chawo sa...

Nydelig kåpe i herlige farger

Krajamaria sa...

Snygg! Sprundet bak var en mkt fin detalj!

Sissel B sa...

Kjempefin kåpe! :)
Er enig i at det blir mye tenking og fundering og planlegging når man skal sy kåpe. Jeg har jo sydd 2(mer eller mindre vellykka) selv, og det bød på en del nye utfordringer i forhold til det man hadde prøvd før iallfall, må jeg si. Var en del tenking i forhold til for/glidelås/ribb før det gikk opp for meg hvordan ting burde gjøres :)
Spørs om jeg bør ta en titt på det mønsteret der selv og, for det var ett veldig fint mønster :)

EllenSand sa...

Den ble jo kjempefin. Mange herlig detaljer. Råstilig med splitten bak og det der i ryggen, hva heter det? Det ga kåpen en flott fasong.
Synes du har vært veldig flink.
Jeg har vårkåpe til meg selv på lista.
Ellen :)

rockefår sa...

Det var vel bra dette!! - langt mer enn jeg har gjort noen gang.

Men når du så detaljert forteller om frustrajonene og viser nærbilder så kan man jo ane hva du ikke er 100% fornøyd med, men hadde du ikke selv pekt på det så hadde jeg antakelig ikke sett det. Dessuten så blir den så godt som perfekt når den kommer på ei fornøyd og strålende jente!

Og engentlig er det jo litt fint å vite at du au strever litt med ting av og til - sånn som noen av oss andre gjør.

Jeg kunne trengt et lite sykurs, spesielt på sånt med glidelås - der er jeg ikke heilt trygg på ferdighetene....
Får du et svar på trikset med glidelås mellom så kunne jeg godt tenkt meg å lære det - utfordringen min må vel være å få gjort noe med alle tankene og planene som ikke kommer lenger enn til tanken.....

LilleLeo sa...

Jeg synes den ble helt fantastisk fin! For et nydelig stoff det grønne er! Kjenner jeg deg rett, så finner du stylen du vil ha om ikke så lenge!

Cafelatter sa...

Den var knallfin!! Likte fasongen...og skulle gjerne hatt en sånn i voksenstr ;-) Får se om jeg klarer å dra fram symaskin, og følge et mønster :-D

Wenche Magnhild sa...

Herlighet, denne var flott!!
Kor flink du er,likte hele designet ditt:))))

Shamu sa...

Tone - Tusen takk for oppmuntring! Du er god! :-))

Wenche - Tusen takk! Virkelig!

Krajamaria - Ja, sprundet/splitten bak er kjempekul, ikke min fortjeneste, men gøy med slike ting som man totalt faller for og ønsker å fortsette med. Denne blir nok. :-)))

Sissel B - Håper du får like stor glede av mønstere som meg, muligens enda mer siden du har kåpeerfaring. :-)) Takk for ros og kommentar!

EllenSand - Jeg kaller det beslag det i ryggen, vet ikke om det er riktig, men gøy er det uansett.. hihi... Takk skal du ha kjære du. Gleder meg til å se din kåpe!

rockefår - Kjære, snille, gode du. Takk for superkoselig kommentar!
Jeg lover å prøve å huske å lage en tut, eller i det minste en tipsinnlegg på hvordan sy i glidelås meellom lagene, når jeg har satt meg ned og fundert selv.. hihi... klem klem

LilleLeo - Tusen takk kjære! Love love love!!

Cafelatter - Ja, denne kåpa funker jo fint til voksne også. Gøy og leken og ikke sukkersøt. Er sikker på at du fikser det der lett som en plett. Øvelse gjør mester sies det. Man må bare være tålmodig... *mantra*

Wenche - Tusen hjertelig TAKK!!! Klem